Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Macskatele

2011.12.26

     Hogyan téliesítsük a cicánkat?


Elsősorban fűtsünk be alaposan a jóllakottan a meleg radiátorra gömbölyödve álmosan bámészkodó szobacicánk alá, mert abba, hogy óránként egyszer-egyszer nagy kegyesen odaint a sűrűn hulló hópelyheknek, még nem izzad bele... de a kijárós, vagy kertben tartott macskáknak ennél nagyobb kihívást jelent a tél.


Mit tegyünk, hogy kijárós, vagy szabadban tartott macskáinknak is kitavaszodjon jövőre?


Lehetőleg ne fagyállóval itassuk őket... Az edzett macskák ugyan júl tűrik a legzordabb időjárási viszonyokat is, de egy jóérzésű gazdi nem teszteli a cicák tűrőképességét, inkább igyekszik a szabadban tartott, vagy a nap legnagyobb részét a háztól távol töltő háziállatok számára legalább a minimális túlélési feltételeket biztosítani.

Ha cicánk a szabadban alszik, téliesítsük a nyári macska-lakot: szabjuk összkomfortosra, vagyis ne legyen nagyobb annál, mint amit a cica a saját teste melegével kellemesen befűthet, és béleljük ki szalmával vagy rongyokkal. A megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékra is fordítsunk gondot: télen cicáinknak a nyári időszakhoz képest legalább 10%-kal több, extra tápláló macskaeledel, vagy finom házikoszt elengedhetetlen a túléléshez!A vizestál tartalmának halmazállapotát is mindig ellenőrizzük, mert a macskák nem kultiválják a jégkását! Mint ahogy a sóval felszórt utakat sem. Mi sem, de ezzel sokan még ma sem törődnek, ezért rendszeresen ellenőrizzük az állat mancsait, hogy nem marta-e ki a sós latyak!

A macskák ritkán hűlnek meg, hiszen télen megvastagodott aljszőrzet védi őket a fagytól. De ha kijárós cicánk egy este bőrig ázva, vagy a mínuszok beálltával vacogó jégcsapként állít be, ne legyünk restek, ragadjunk a törölközőt és a hajszárítót, és hozzuk szalonképes  állapotba!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.